06 October 2017

RESTAURANT CHEESE BANJIR, G-VILLAGE, DESA PANDAN

Fuhhh.. Lama tak aktif ber'blog. Tetapi tetiba terasa nak update lagi. Walau baru minggu lepas update. Mood sudah kembali ke?? Mungkin..  Harapnya tak lah terbengkalai sampai berbulan lamanya. Ni pun terasa nak update sebab nak share pasal satu restoran best kat area rumah. Tiap-tiap hari lalu depan G-Village tu. Nampak banner dia, try google. Macam menarik. Boleh lah cuba. Dan terus tetiba mood malas memasak aku munculkan diri. Alasan sangat kan...


Restaurant ni bukan setakat jual menu western tau. Ada gak Asam Pedas dengan Kari. Tapi semalam kitaorang anak beranak makan menu western semua. Next time lah boleh cuba assam pedas dia. Bak kata En Ekwan, setakat asam pedan ngan kari, baik suruh Cik Yu masak, tak payah nak makan kedai. Western2 ni kenalah makan kat kedai sebab selalu kalau buat sendiri selalu mcm tak jadik. Eh.. Eh.. Macam 'sesuatu' lak statement laki iols itu. 

GRILL CHICKEN.

Budak-budak makan Fish & Chip. Amik yang extra cheese. Memang betul-betul extra. Banjir satu pinggan. Benar bagai dikata. 

Ekwan amik Lamb Grill. Sedap.

Makanan dia bagi aku memang sedap. Bukan setakat rupa je lawa. Sos dia sedap. Rasa perapan ayam tu memang perfect. Berbaloi dengan harga. Portion banyak. Next time boleh amik 2 set je kot. Nak menghabiskan 3 set, rasa mengah. Hahaha.. Makan pun mengah kan. Lupa plak nak amik gambar menu dan harga. Tapi mostly sepinggan RM25 ke atas. Total semua semalam RM110. Okaylah, sesekali reward diri kan. Tapi kat Facebook ada je semua detail harga ni.


Boleh lah datang cuba rasa makanan kat Restaurant Cheese Banjir ni. 

Restoran Cheese Banjir,
lot G10, G, Jalan 1/76, Desa Pandan, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
.
Landmark sebelah Shell Out.
.






30 September 2017

Weekend Stay Cation *kalau term ni tak wujud, minta ampun*

Macam dah lama je tak jalan-jalan. Last vacation gi Bali awal tahun aritu. Memang lah tak lama sangat kan tapi gi Bali tak bawak budak-budak. Last vacation ngan budak-budak last year lah kot.. Tu pun bawak gi Port Dickson je. Huhuhu... Tu pun sebab manfaat kan annual free reservation kat Ancasa Resort. Lama sangat dah ni. Tapi tu lah, sejak Eisya sekolah ni, masa terhad sikit. Tak boleh dah nak ponteng sekolah sesuka hati. Aku ngan Ekwan lak memang sejenis yang fobia kalau nak gi berjalan time cuti sekolah. Masa Eisya tadika dulu boleh lah, selamba je ponteng weekdays. Sekarang ni harapkan weekend biasa je lah. Tu yang aku tercari-cari mana tempat berdekatan untuk bawak budak-budak ni berlibur dihujung minggu.

Yang dekat, yang menjimatkan masa. Tak payah nak habiskan masa kat perjalanan. Kalau ada dalam KL ni lagi bagus. Kalau ada sebelah rumah memang aku lah mak paling gembira dalam dunia.

Nak happy kan budak-budak ni takdelah susah sangat. Dapat berendam dalam kolam pun dah cukup. Seronok sangat dah 2 ketul tu. Aku kalau nak booking mana-mana hotel memang aku filter yang ada kolam siap-siap. Kalau tak menjawab lah layan soalan bertalu-talu budak-budak tu 'ibu, kenapa hotel ni takde kolam? Nape ibu 'beli' hotel takde kolam ni?' Huhu..sebelum kau sendiri nyampah, baik carik yang memenuhi kriteria budak-budak tu, yang family friendly gitu. Kalau yang ada kids gym play lagi bagus. 

Bila aku usulkan kat Ekwan nak bawak budak-budak ni for 'weekend stay cation' *eh ada ke term ni?? ikut suka aku je kan* Sebab lama sangat tak bawak keluar ala-ala holiday. Asal weekend ibu memeruk kat umah siapkan tempahan kan, paling pun petang-petang keluar gi taman main basikal. Ekwan kata okay tapi cuba carik yang dekat-dekat je. Bila tanya 'dekat tu mana?? sampai mana dikira jauh?' Dia kata 'Dalam KL je boleh?' Akak setuju je. Sebab malas nak penat-penat travel, lagipun ada 2 hari je kot on weekend. Ahad tu mesti dah kena balik.

Dan seperti biasa, urusan mengatur percutian adalah urusan akak. Cadangnya nak pergi weekend sebelum Eisya exam hujung tahun. Tak pun a week after exam abis tu. Hasil dari pencarian akak di google, akak jumpa Fraser residence, KL. Dekat sangat ni. Balik kerja hari Jumaat, lepas amik budak-budak kat taska boleh terus check in. Tak pun, apply cuti. Eisya balik sekolah terus pergi. Boleh terus terjun kolam petang tu.


Fraser Residence ni dekat je. Tu hah kat Jalan Sultan Ismail tu je pun. Facilties dia memang sangat complete. Cukup untuk short family vacation. Kolam renang untuk anak-anak best sangat. Gym pun ada untuk Ekwan. Dia kan sekarang suka sangat gi gym. Spa pun ada.. Wahh, terasa lama tak memanjakan diri. Apa kata masa budak-budak mandi kolam, abah jadik life security, ibu gi sauna. Kasik chance lah, bukan selalu ibu dapat peluang macam ni.

Dengan gigihnya aku ushar details pasal Fraser Residence KL ni. Nasib baik ada Fraser Residence Kuala Lumpur booking method ni hah.. Senang urusan. Demi percutian idaman hujung tahun nanti.


Masa aku dok mengoogle ni. Si Eisya ada kat sebelah, asyik lah 'Waahhh, bestnya ibu. Bulan 11 kita pergi tau' Nampak gaya memang kena pergi ni. Kalau tak mau dia tuntut selagi tak dapat. InsyaAllah, ada rezeki kita boleh pergi. Harga pun berpatutan, travelling cost dah jimat. Boleh lah nak spent kat harga bilik. Lepas check out, kita gi jalan-jalan window shopping kat KLCC. Hahaha, feeling-feeling tourist sungguh. Pastu balik rumah yang 10min je dari KLCC. Kedengaran macam seronok je, sebab tak payah nak penat-penat badan duduk dalam kereta lama-lama. 

Okay, akan diusulkan Fraser residence, Kuala Lumpur ni ke Ekwan. Dan akan ku usahakn agar dia approve. Jom Eisya, kita ada misi membodek abah ni.

12 September 2017

Ketagihan Masa kini

Wow... Ini benar-benar lama punya tak update. Last update masa balik dari Bali. Tu pun teaser je. Konon nak update next part, hahaha..sampai ke sudah, gitu je. Dah bulan 9 hah.. Takde pun entry baru. Aduhh, sayang tu sayang blog ni. Tapi tu lah, kekangan masa sungguh. Passion tu macam dah takde. Tapi bukan lah xde langsung, tinggal 20% je kot untuk blogging ni. Sebab sekarang akak tengah kemaruk menjahit. Minat lama yang muncul kembali. Lagi-lagi sejak dah mula jahit cotton knit ni, lagi lah kemaruk.

Sape yang ada dalam geng akak kat facebook ngan instagram tau lah kot. Siap akak dah buat IG Khas untuk aktiviti menjahit tu. Dulu share je kat IG personal. Pastu rasa overshadow melampau sangat #SewnByDayu ni. Tu terus create lain tu. Benda free guna je lah. Lagi pun boleh ada banyak akaun bawah 1 user kan.. Manfaat kan lah. Hah.. Sape tak follow lagi. Sila lah follow.

INSTAGRAM: SewnByDayu

Aku ni memang jenis kalau dah suka 1 benda tu, memang beiya. Semangat terlebih dan kegigihan tu melampau. Sampai orang sekeliling pun naik seram tengok. Apa taknya, asal ada masa je aku mesti hadap mesin. Balik keje hadap kain/mesin, pastu sanggup korbankan masa tidur untuk menjahit. Dari pagi sampai ke malam, menjahit je pun aku sanggup. Seronok. Betul lah orang kata, bila buat benda yang kita suka... Semangat dia lain macam.

Lagi-lagi sejak komuniti menjahit ni makin berevolusi kat Malaysia ni. Banyak support group yang muncul. Bila berada di keliling orang-orang yang minatnya sama, memang makin menjadi-jadi lah. Bila tengok orang menjahit, orang tayang hasil. Ko pun terbakar. Pastu orang share tutorial macam-macam, teringin nak cuba. Bila dah cuba menjadi, lagilah seronok.

Dulu akak takut-takut nak jahit kain Knit Cotton. Tak berani. Asyik jahit cotton biasa je. Tapi bila sekali dah cuba, perrrghhh lagi senang rupanya. Tak payah nak pikir zip, butang segala sebab kain ni stretchable. Pastu terus beli Coverstitch lak. Kebetulan ada member nak jual CV2300 Brother dia. Terus sambar. Dapat half murah dari harga pasaran, apa lagi. Terus confirmkan order.


Mesin-mesin kesayangan. Semua brand Brother. Mesin jahit lurus aku guna GS2700, jahit tepi 3034D. Coverstitch lak guna model 2300CV

Kiranya menjahit ni hobi aku yang sebenar kot sebab lama aku bertahan dengan keje-keje menjahit ni. Dulu pernah satu ketika aku kemaruk mem'baking. Siap upgrade oven gak. Tapi takde lah sampai upgrade mixer bagai. Tapi bab menjahit ni sampai 2 mesin hah aku tambah demi memuaskan hati. Seronok menjahit ni lagi0lagi bila tengok baju yang kita jahit orang pakai. Dari kain lebar-lebar jadik baju. Dan macam aku, semua baju-baju tu anak-anak lah tukang gayakan. Tak tergambar perasan happy bila baju tu siap.


EILY TOP.

Baju ni antara yang terawal aku jahit sejak berkecimpung dengan knit. Saja try sebab boring dengan pattern yang sama je. Guna kain t-shirt untuk baju budak-budak memang best. Budak pun selesa. Design pun lawa-lawa. Pilihan memang sangat banyak, sampai kemaruk. Asal tengok je berkenan, seller upload je, semua rasa nak beli.

Dan disebabkan asyik membeli kain, dan koleksi baju budak 2 ketul ni pun dah makin melambak. Tu yang aku open order tu. Sesambil susutkan stok kain, boleh lah asah skill. Aktiviti-aktiviti yang guna otak kanan ni dia kena buat selalu, kalau tak memang hilang ingatan. Even baju-baju ni pun, kalau macam lama skit tak buat jenis tu, nak buat semula memang kena bukak nota semula. Lagi-lagi novice macam akak ni.

Okay. Cukup sampai sini. Doakan akak rajin nak update untuk entry seterusnya.



28 February 2017

Bali is Just Awesome

The best vacation i ever have!! 

Jadik double triple best sebab 3 in 1 trip. Holiday + Birthday Treat + Honeymoon. 4 hari yang sangat membahagiakan. Aku wanita paling bahagia sepanjang 4 hari tu. Bali memang antara tempat yang tersenarai dalam antara tempat untuk aku lawati, walau hanya sekali. Dan nampak gayanya, bakal datang lagi ni ke Bali. Tak cukup 4 hari di Bali. Seminggu pun belum tentu. Maka, kena datang 2,3 kali lagi bagi puas hati. InsyaAllah, ada rezekinya nanti.

Selalu Ekwan kalau dah sampai sekali tempat tu, dia tak nak dah datang lagi. But not for Bali. Dia pun sama je kemaruk macam aku. Tak puas sebab tak dapat explore laut-laut di Bali. Tak berkesempatan mencuba surfing kat pantai-pantai dia *macam kan reti kan..* Tapi cuba tu mesti, tu yang kena datang lagi tu.

Why Bali??

Bali memang cantik. Complete. Laut ada. Tanah tinggi ada. Bali memang dah dibentuk khas untuk pelancaongan. Semua teratur. Semua tempat-tempat tumpuan utama dia dah dilengkapkan dengan segala kemudahan yang sepatutnya ada. Dan aku kategorikan Bali sebagai bandar pelancongan yang bersih. Tourist guide memang betul-betul jaga visitors. Dan paling best, perut aku sentiasa kekenyangan sepanjang ada kat Bali, Makanan halal bukan masalah sepanjang kat Bali. Ni antara faktor utama bila bercuti. Perut kenyang, baru hati senang.

video
The awesome Bali in randomly summarize.

Gambar beribu. Hasil daripada 3 kamera. Hahaha.. Dan honestly, sehingga kini keje aku adalah browse gambar setiap hari. Kemaruk. Tak puas. Tak dapat berada kat Bali, tengok gambar pun jadik lah. Video ni antara gambar-gambar yang aku compilekan. Tu pun banyak tempat yang tercicir. Nanti nak buat another video lah. Layankan je lah kemaruk aku ni. Bali just awesome. Total awesome. Yang kaki berjalan tu, mesti masukkan Bali dalam senarai 'Place To Visit' korang. 

Dan aku pasti akan datang lagi ke Bali.